STAPbudget

STAP-budget

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Mensen kunnen deze subsidie gebruiken voor een sterkere positie op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Op dit moment betaalt de overheid een deel van je opleidingskosten als je deze als aftrekpost opvoert bij je inkomstenbelasting. Dat gaat met het STAP-budget veranderen.

STAP-budget verder toegelicht

Uit onderzoek van het Centraal Plan Bureau blijkt dat hoger opgeleiden meer studiekosten aftrekken en dat zij ook vaker doen dan mensen met een lagere opleiding. De huidige regering wil dit gelijk trekken en iedereen de kans geven te werken aan hun ontwikkeling. Hiervoor is het STAP-budget bedacht. STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Het is een subsidieregeling waar alle particulieren tussen de 18 en 67 uit kunnen putten om een opleiding of training te volgen.

Iets voor jou

Wellicht is het nog onbekend terrein om op deze manier een opleiding aan te vragen en te financieren. Toch biedt juist het STAPbudget een lage drempel om nou eindelijk eens die opleiding te gaan doen die nodig is om je werk nog beter te kunnen doen. Met dit budget wordt iedereen gestimuleerd een leven lang te leren.

Makkelijker maken

Vind je het lastig een keuze te maken voor een training of een opleiding? Weet je niet welke trainingen goed aansluiten bij jouw werkveld? Wij hebben dit een stuk makkelijker voor je gemaakt. Op onze website vind je alle trainingen en opleidingen aan die naadloos aansluiten bij jouw werk. Alle trainingen hebben we geclusterd naar enkele hoofdthema’s om de keuze voor de juiste nog makkelijker te maken.

De STAP-spelregels:

  • Je kunt het STAP-budget maximaal een keer per jaar aanvragen.
  • Je kunt hooguit € 1.000 per keer aanvragen.
  • Er is een maximumbedrag aan subsidie beschikbaar: ongeveer € 202 miljoen per jaar.
  • De subsidie wordt verdeeld in 6 rondes van 2 maanden.

Wat betekent dit?

Er is niet langer een drempelbedrag of een eigen bijdrage. En de kosten hoeven niet eerst te worden voorgeschoten. Omdat er een maximaal bedrag is van €1.000,- worden met name korte trainingen interessant om aan te vragen. Langere opleidingen worden juist in verhouding duurder. De drempel ligt bij €2.950,-. Let op dat de aanbieder wel meedoet aan het STAP-budget en geaccrediteerd is. Meer weten: https://www.stap-budget.nl/