Het jaar van de vrijwilliger: samen impact maken

[vc_row][vc_column][vc_wp_text]2021 is het jaar van de vrijwilliger! Deze speciale doelgroep verdient het om extra in het zonnetje te worden gezet. Dit gebeurt onder andere door verschillende activiteiten te laten zien om zo nog meer mensen te enthousiasmeren vrijwilligerswerk te gaan doen. Een unieke groep vrijwilligers zijn de jongeren. Zijn hebben net een wat andere behoefte dan de oudere vrijwilligers. Als coördinator is het een uitdaging om dit alles in goede banen te leiden. Bij ZINZIZ hebben we trainingen en trajecten die naadloos aansluiten bij deze typische vraagstukken. Wat maakt jongeren nu zo uniek? En wat kan ZINZIZ hierin betekenen? Lees meer hierover in dit nieuwsbericht.

 

Ympact020

In Amsterdam zit Ympact020; zij maken voor vrijwilligers impact met jongeren! Ympact020 is de verbinder tussen enthousiaste jongeren en maatschappelijke organisaties in Amsterdam. Hun missie: zoveel mogelijk jongeren vrijwilligerswerk laten doen. Geen makkelijke opgave! Zeker als je je bedenkt dat vrijwilligersorganisaties zich eigenlijk allemaal richten op juist de wat oudere doelgroep. Terwijl ze in Amsterdam inmiddels goed de kracht kennen van deze andere aanpak!

 

Jongeren als katalysator

Jongeren leren en ontwikkelen veel bij het doen van vrijwilligerswerk. Ympact020 zet vrijwilligerswerk bijvoorbeeld in als middel om jongeren meer te betrekken bij de arbeidsmarkt en zo alvast stappen te zetten richting betaald werk. Maar er is nog een doel: zelfs al woon je in een stad, dan ken je vaak nog maar een deel ervan. Door (vrijwilligers)werk kom je uit je comfortzone en ontdek je nieuwe plekken in de stad. En vergeet het sociale component niet: jongeren leren nieuwe mensen kennen én bouwen zo nieuwe relaties op.

 

Werkplekken voor de vrijwillige jongeren
Sommige organisaties willen vooral extra mankracht en zoeken zo mensen die zich vrijwillig willen inzetten. Eén van de knelpunten die Ympact020 ervaart, is dat veel organisaties jongen niet zien als potentiële vrijwilliger. Ze zijn daarin soms te weinig flexibel! Dit hangt in grote mate af van de persoon die je treft en is daardoor best willekeurig. Als een coördinator het nuttig en belangrijk vindt, dan kan het heel snel gaan. Bij daklozencentra bijvoorbeeld kun je zo binnen wandelen en een jongere plaatsen. Dat zijn ook meer laagdrempelige organisaties.

 

Verschil tussen jongere en oudere vrijwilligers

Er is een groot verschil tussen het plaatsen van ouderen ten opzichte van jongeren. Dat heeft alles te maken met snelheid en dus het momentum. Jongeren zijn NU gemotiveerd, als het dan nog een hele tijd duurt voor gestart kan worden, dan verliezen ze enthousiasme en motivatie. Snel starten is dan ook extra belangrijk!

 

Uitdagingen

Als coördinator komt er veel op je af. Naast de verantwoordelijkheid voor de vrijwilligers, ben je ook contactpersoon voor de diverse organisaties en opdrachtgevers. Hoe krijg je iedereen gemotiveerd? Hoe houd je iedereen gemotiveerd? En hoe borg je dat alle betrokken partijen tevreden zijn én het ook waardevol vinden? ZINZIZ heeft trainingen die direct aansluiten bij deze vraagstukken. Herken jij je als coördinator hierin? Of loop je ergens anders tegenaan? Neem dan vrijblijvend contact op met Marte Wachter op telefoonnummer 06-40216202 of marte@zinziz.nl .[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]